L'església de Sant Llorenç (nucli urbà)

Entorn del 1050 , a Maçanet, es va construir una parròquia amb la seva església romànica dedicada a Sant llorenç; fet important per la història del poble.

Des de l'escterior a l'absis veiem tres èpoques diferents.  Al centre, a baix, l'estructura primitiva de pedra en forma d'escaire simulant unes pilastres que aguanten la cornisa i, a sota, uns arcs decoratius. Anys més tard es va ampliar (cos rectangular sense la corba de l'abisis) i a la dreta trobem la sagristia del s. XVII. Per sobre de la nau hi ha unes golfes, construïdes per evitar degoters i que s'utilitzaren de defensa quan l'església es convertí en fortalesa, per aquest motiu trobem les espitlleres de vigilància i protecció. A la Façana sud hi ha la porta d'entrada sebse decoració; a l'oest, la casa rectoral. El campanar sobresurt i s'hi pot accedir per una escala de cargol, que té forma rectangular i acaba en piràmide. Disposa de dos finestrals per col·locar-hi les campanes. Dins l'església trobem una nau principal amb uns pilars adossats que suporten els arcs, donant varietat a les parets i la volta.

Podem venera la Mare de Déu de Cabrera (imitacio en alabastre de l'original del s. XIV). També, dins la sagristia, trobem uns retaules de Sant Llorenç del s. XVIII molt ben conservats, també la pica baptismal i la creu gòtica de l'altar major. Quan sortim hem de mirar la làpida sepulcal del Simó de Trilla (1334) amb l'escut de llur llinatge i la imatge de Sant Llorenç.

Cal destacar que, des de la parròquia, es fan les benediccions de Sant Antoni, Sant Cristòfol, el dia de Rams i la processó de Divendres Sant.

Font: Taller d'Història de Maçanet de la Selva

Visita virtual de l'església de Sant Llorenç de Maçanet de la Selva

Google Maps