Tractaments fitosanitaris
El Real Decret 1311/2012, de 14 de setembre, pel que s’estableix un marc d’actuació per aconseguir l’ús sostenible dels Productes Fitosanitaris, determina que cal aplicar la Gestió Integrada de Plagues (G.I.P.), també en usos no agraris com ara els espais usats pel públic en general.
La Gestió Integrada de Plagues (G.I.P.), consisteix en l’examen curós de tots els mètodes de protecció vegetal disponibles i posterior integració de les mesures adequades per evitar el desenvolupament de poblacions d’organismes nocius i mantenir l’ús dels productes fitosanitaris i altres formes d’intervenció en nivells que siguin econòmicament i ecològicament justificats, és a dir, que siguin sostenibles, i que redueixin o minimitzin els riscos per la salut humana i el medi ambient.
En base a això, a Maçanet s’intenta, en la mesura del possible, reduir la quantitat de productes fitosanitaris i prioritzar l’ús de mètodes no químics. Per exemple, en el 75% de l’arbrat municipal s’utilitzen aquests mètodes més sostenibles, com l’endoteràpia o bé la lluita biològica amb fauna auxiliar. Es tracta d’arbres de parcs o zones concorregudes per vianants. Només en el 25% de l’arbrat s’utilitzen tractaments químics; són arbres de zones poc freqüentades per vianants, on prioritàriament hi circulen vehicles.
En qualsevol cas, quan és indispensable fer un tractament químic, sempre s’utilitzen productes autoritzats i se segueixen els preceptes de la legislació vigent (assessorament, pla de treball, senyalització prèvia dels espais, etc.).
L’endoteràpia es un mètode terapèutic de tractaments fitosanitaris a plantes llenyoses i palmàcies que consisteix en la injecció del producte fitosanitari i/o substància nutricional directament al sistema vascular de la planta. A diferència dels tradicionals tractaments aeris, no es produeixen polvoritzacions o aspersions de productes químics que contaminen el medi ambient, sòls i aigües, és totalment innòcua per a la salut de les persones i animals, i es pot utilitzar a qualsevol hora del dia
La lluita biològica consisteix en la introducció als arbres de fauna útil (depredadors i paràsits) per cada plaga i la utilització de productes fitosanitaris respectuosos amb aquesta i amb el medi.